Kemi 1 Labb 3 (Diskmedel)

biology

Pssst, ser att jag skrivit denna labb i ”jag” form. Tänk på att detta är felaktigt och att en rapport alltid ska skrivas opersonligt och undvik pronomen.
Hittade några bra tips från en sida som jag bifogar nedan.
Lycka till alla!

Språket i en labbrapport ska hållas kort och formellt. Nedan finns några punkter man ska tänka på:

 • Skriv opersonligt i passiv form, dåtid. Dvs. ”5 cm3 av lösningen tillsattes till bägaren” istället för ”jag tillsätter 5 cm3 av lösningen till bägaren”.
 • Pronomen som jag, vi och man får inte användas i ”Metod” och ”Resultat”.
 • Undvik slang, dvs. skriv ordnade istället för fixade, fungerade istället för funkade, osv.
 • Håll det kort och koncist. Undvik långa meningar.

LABORATIONSRAPPORT
LABORATIONENS TITEL:             Undersökning av diskmedel
KURS:                                                  Kemi 1

FÖRFATTARE:                                     Joe såklart 🙂

SAMMANFATTNING:                 Laborationen gick ut på att i tre olika försök undersöka hur diskmedel löste upp sig med vatten och olja få en översikt kring hur det påverkade vattnet, dess bindningar.

Unersökning av diskmedel

Syftet med undersökningen är att förstå hur diskmedlet som är en tensid påverkar bindningarna och effekterna när de beblandas med de olika lösningarna.

Hypotes
I och med att diskmedel är en tensid så kommer detta troligtvis ändra förutsättningarna för lösningarna. Troligtvis kommer bindningarna mellan de olika vattenmolekylerna (intermolekylära bindningarna) att påverkas vilket kommer skapa en viss inbalans mellan molekylerna.

Materiel, mynt, glas, skål, ullgarn, gem, diskmedel, matolja, aluminiumfolie

Utförande
Laborationen gick ut på tre olika försök.

 1. ”Mynt i glas” gick ut på att fylla ett glas med vatten till glaskanten för att sedan lägga in mynt i glaset tills det att vattnet börjar rinna över kanten av glaset. När vattnet väl börjar rinna över kanten så droppar vi in lite diskmedel.
 2. ”Olja på ullgarn” gick ut på att ta en bit ullgarnstråd och doppa den i vanligt matolja. Därefter fäster jag ett gem på ullgarnstråden och klipper av tråden så att den är något kortare än glaset och sänker tråden i glaset. Efter det observerar jag eventuella förändringar och sedan droppar jag i lite diskmedel i glaset.
 3. ”Aluminiumbåt” gick ut på att snyggt vika till mig en liten båt med aluminiumfolie som jag la mitt på en vattenfylld skål. Efter detta droppar vi i lite diskmedel direkt bakom båten.

Resultat

 1. Mitt vattenglas lyckades hålla 6 stycken mynt innan vatten började rinna över. Tittar man noggrant då så ser man att vattnets ytskikt inte är ”platt” utan buktar ut sig över glasets kant. Dock så krävdes det endast någon liten mängd diskmedel i glaset för hela den bukten att rinna över glasets kant och vattnet återgick till ursprungsläget där det endast nådde upp till glasets kant.
 2. Jag observerade att när jag la in tråden med oljan så skedde inget extraordinärt utan tråden ställde sig rakt upp och gemet hjälpte med att säkra att den inte flöt till ytan. Vartefter jag droppade in diskmedel och lyckades konstatera att diskmedlet löste upp oljan som låg klibbad tätt intill tråden. Senare sjönk diskmedlet ned till botten och oljan flöt upp till toppen.

Felkällor
I och med att detta var en laboration utan några speciella mätinstrument förutom det subjektiva ögat så kan det resultera med att mina resultat bygger på subjektiva föreställningar som inte nödvändigtvis speglar verkligheten.

Slutsats
I vårt första försök så kan vi konstatera att vattnet skapar en utbuktning ifrån glaset efter vi lagt in våra mynt. Detta beror på de starkare vätebindningarna mellan vattenmolekylerna. Detta beror på något som kallas ytspänning och är vad som gör att man kan överfylla glaset och att skräddare kan ”gå på vatten”. Det som händer när tensiderna droppas in i glaset är att de bryter dessa bindningar. Detta beror bland annat på hur tensider är strukturerade med deras polära delar. Tensider som i själva verket är en jon liknas vid en lång ”kolvätessvans” som är positiv och ett huvud som är negativ.

Skärmavbild 2018-01-02 kl. 17.41.12

Försök 2 gick ut på att se tensidernas inverkan på fett eller olja likt det tvättmedel vi använder i tvättmaskinerna och diskmaskinerna. Tensiden har en fettlöslig samt en vattenlöslig del där den fettlösliga sätter sig snabbt på oljan eller fettet. I och med att den vattenlösliga delen av tensiden ligger på utanför oljan så kapslas oljan in vartefter den vattenlösliga delen därefter pressas åt olika håll där oljan följer med. Bilden nedan kanske förklarar mina ord på ett bättre vis.

Skärmavbild 2018-01-02 kl. 17.41.07

 1. Kolkedjan fäster sig på fettdroppen.
 2. Bild 2 och 3 visar hur tensiderna helt lagt sig runt fettdroppen och ”huvudet” av tensidjonen som är polär och vattnet konstaterar att droppen med fett nu också är polär och löslig med vatten.
 3. Fettet lyfts ut.

I vårt sista försök där vi byggde en båt av aluminiumfolie konstaterade vi att båten fick en skjuts framåt när en droppe diskmedel droppade bakom.

Här kan vi återigen konstatera att det är ytspänningen som ligger bakom fenomenet. I och med att vi droppar in diskmedlet i vattnet så kan man inte med blotta ögat se vad som händer men vi kan förstå det. Som tidigare nämnt så bryter tensiderna upp vätebindningarna mellan vattnet. Det som sker när vi släpper in en droppe diskmedel är att bindningarna löses upp och ytspänningen släppte. Det kan liknas vid när man kastar en sten i stilla vatten och ser ringarna röra sig ifrån epicentrum i perfekta cirklar. När det sker i vårt fall så skjutsar den vår båt åt den riktningen cirkeln är påväg.

 

 

Publicerad av Joe

Hey! Vanlig kille i Svealand som studerar lite ämnen i samband med jobb för att till HT16 fortsätta med högskolestudier. Är varken överambitiös eller avdankad, hamnar där mitt emellan. Thats it!

En tanke på “Kemi 1 Labb 3 (Diskmedel)

 1. Hej Joe!

  YOU’RE AN ANGEL!

  Tack för att du lade upp dina uppdrag! Jag är så förvirrad och vet inte om jag förklarar mina beräkningar tillräckligt utförligt. Det hjälper så otroligt mycket att kunna jämföra sina uppdrag med någon annan! Man känner sig inte lika ensam och vilsen, haha.

  Jag undrar om du kanske skulle kunna lägga upp dina svar för Uppdrag 3? Håller på med det nu och vill bara dubbelkolla att jag inte är helt ute och cyklar…haha.

  Vore super tacksam 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: